Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 06:20
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαρτίου 2019
Επικαιρότητα

Νέος κύκλος διαλόγου, μεταξύ βούλησης και προβλημάτων

Off

Η πολιτική βούληση και προσέγγιση από τη μία και η ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της περιοχής τίθενται αντιμέτωπες με την υπογραφή του Π.Δ Παμβώτιδας, εφόσον η διαδικασία κυλήσει εντός του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος από τα Γιάννενα.

Η παρουσία του κ. Φάμελλου στην εκδήλωση της Πέμπτης όπου παρουσιάστηκαν οι αλλαγές που έχουν επισυμβεί μετά τις προτάσεις των τοπικών φορέων στο προς υπογραφή Π.Δ άνοιξε ένα νέο μεγάλο κύκλο διαλόγου σχετικά με το εάν η τοπική κοινωνία θα κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ή μεσοπρόθεσμα να τοποθετηθεί εκ νέου για ένα άλλο Π.Δ.

Η εξήγηση και ερμηνεία της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος, ότι αποτελεί και πολιτική επιλογή αλλά και ουσιαστική αναγκαιότητα η υπογραφή του Π.Δ έστω χωρίς την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη είναι μεν κατανοητή σε πολιτικό επίπεδο, όχι όμως αποδεκτή επί της ουσίας.

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον η δημοτική αρχή με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα σε χθεσινές του δηλώσεις να εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει στο ΣτΕ το Π.Δ πριν εκπονηθεί και εγκριθεί η νέα ΕΠΜ. Από την άλλη έδειξε ικανοποιημένος από την αποδοχή θέσεων και προτάσεων της δημοτικής αρχής σε συγκεκριμένες περιοχές όπως ο Μάτσικας.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ευάλωτο το νομοσχέδιο που θα καταπέσει στο ΣτΕ με την πρώτη προσφυγή. Πολιτικά μπορεί όντως να είμαστε συνεπείς, αλλά βλέπω ότι δεν θα είμαστε ουσιαστικά συνεπείς. Είναι μία βάσιμη και ρεαλιστική ανησυχία, την οποία εκφράσαμε στον κ. Φάμελλο», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης.

 

Η βασική ένσταση

Η κύρια ένσταση και της δημοτικής αρχής και άλλων φορέων, όπως εκφράστηκε στην εκδήλωση της Πέμπτης ήταν το αυστηρό πλαίσιο απαγορεύσεων και για την ίδρυση και εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων, αλλά και για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως απαιτείται η αλλαγή χαρακτηρισμού στις περιοχές Κοσμηράς και Ασβεστοχωρίου, με λιγότερες δεσμεύσεις και απαγορεύσεις.

«Η θεσμοθέτηση ενός καθεστώτος πλήρους απαγορεύσεων δε λύνει κανένα πρόβλημα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας. Η απαγόρευση δεν οδηγεί σε ανάπτυξη.Είναι μία σοβαρή παράμετρος το έλλειμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, όμως το κράτος έχει την ευθύνη του ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την περιβαλλοντική αδειοδότηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Υπέρμαχος 

της πολιτικής λύσης

Χωρίς να βρίσκεται επί του περιεχομένου πολύ μακριά από τις θέσεις των τοπικών φορέων, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας Φ. Φίλιος εμφανίστηκε υπέρμαχος των θέσεων του κ. Φάμελλου και της πολιτικής ηγεσίας.

«Καταδείχθηκε η αναγκαιότητα παρά την έλλειψη της ΕΠΜ να έχουμε τουλάχιστον για μία πενταετία ένα εργαλείο κανόνων στη διάθεσή μας, σε αντίθεση με το σήμερα που δεν υπάρχει τίποτε. Κάθε άνθρωπος που ασχολείται σε επιστημονικό επίπεδο με τη λίμνη επιθυμεί τους κανόνες, με το Π.Δ να μη λειτουργεί απαγορευτικά αλλά συντονιστικά», σημείωσε ο κ. Φίλιος επιμένοντας ότι εκείνο που θα πρέπει να κατανοήσει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας είναι πως καμία κυβέρνηση δεν θα κάνει τα έργα που απαιτούνται. «Η εκάστοτε κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τα έργα. Οι φορείς είναι αυτοί που θα κάνουν τα έργα. Ούτε εξ ουρανού θα γίνουν, ούτε με το Άγιο Φως». 

Καταλήγοντας ο κ. Φίλιος απέδωσε σε «υπερβολές» της προεκλογικής περιόδου την ανακοίνωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Σπ. Ριζόπουλου, στην οποία κατηγορεί τον ίδιο και τον Αλ. Καχριμάνη για το ότι εξακολουθούν να ευθύνονται για την υποβάθμιση των ζητημάτων περιβάλλοντος και δη της Παμβώτιδας.

«Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλει να πει ο ποιητής… Ίσως είναι ο τρόπος που πολιτεύεται ή αντιπολιτεύεται. Η συνεργασία του Φορέα με την Περιφέρεια είναι υποχρεωτική. Το ποιον έχει επιλέξει ο κόσμος να τον εκπροσωπεί είναι δικαίωμά του. Όλα τα υπόλοιπα είναι ίσως υπερβολές στην προεκλογική περίοδο», σημείωσε ο κ. Φίλιος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ